Gå til hovedinnhold Gå til søk

Verdens beste yrke?

Ønsker du en fleksibel arbeidsdag, sosialt arbeidsmiljø og muligheter til å utvikle deg? Ja, det høres kanskje ut som en jobbannonse, men det er faktisk hverdagen til taxisjåførene i Nordland Taxi.

Hawar Chooly, Anniken Jensen og Teodor Hansen er stolt og glad i sin jobb.

– Jeg elsker å kjøre bil, forteller Anniken Jensen.

Sammen med Teodor Hansen og Hawar Chooly er hun en av taxisjåførene som kjører for Bodø Taxi, under Nordland Taxi. Det har de gjort i flere år.

Hvorfor velger noen å bli taxisjåfør og hva slags yrke er det egentlig?

– Å være taxisjåfør er et yrke med mye valgfrihet og fleksibilitet. Det er en jobb som du kan tilrettelegg til din hverdag, forteller Hansen

For kollega Hawar Chooly betyr det at han kan trene midt på dagen, hente barna tidligere og være sammen med familien uten at det går ut over jobben.

– Det er en fri jobb, med mulighet til å gjøre noe annet i andres typiske «arbeidstid», sier han.

– Ønsker du derimot å jobbe mye, er det også mulig å gjøre det, legger Hansen til.

Som taxisjåfør kan du enten eie bil eller kjøre bil – eller gjøre begge deler. Anniken Jensen og Hawar Chooly eier bil selv. Det betyr at de eier egen bedrift hvor de ikke bare kjører selv, men også har andre som jobber og kjører for dem.

Anniken Jensen og Teodor Hansen jobber som taxisjåfører i Bodø Taxi. De sitter på hver sin stol og smiler til hverandre.

Anniken Jensen og Teodor Hansen jobber som taxisjåfører i Bodø Taxi. Foto: Drone Nord

En variert hverdag

Den varierte arbeidshverdagen er ikke bare knyttet til fleksibel arbeidstid, men også til de mange forskjellige turene de kjører i løpet av en dag.

– Strømmen av folk vi kjører er rundt flyplassen, sykehuset og hotellene. Men alt kan skje, og vi kjører alt fra unge til gamle, fra høyt profilerte mennesker til «mannen i gata». I fjor sommer hentet jeg tilfeldigvis noen tyske milliardærer på flyplassen, og dagen etterpå ville de at jeg skulle være guide for dem hele dagen, mens taksameteret gikk. Da kjørte jeg fra Mjelle til Saltstraumen, til Mørkved…, forteller Hansen.

Med de mange menneskemøtene må taxisjåførene også være klare til å omstille hodene i en hektisk hverdag.

– Fra å kjøre en gammel dame til flyplassen hvor vi har en rolig samtale, til å ta ha en travel forretningsmann som er stresset i bilen, gjør at jeg må nullstille hodet mitt fort. Det handler om å være tolerant til folk. Være sindig og ikke fordomsfull, forteller Hansen.

For Jensen kan det være utfordrende å møte sårbare mennesker i bilen.

– Det kan være tøft å høre hele livshistorien til folk. Jeg prøver å være positiv, og jeg pleier alltid å si at «jeg heier på deg» i det personene går ut av bilen.

De gode kollegaene

Jobber du som taxisjåfør i et av selskapene i Nordland Taxi, jobber du ikke alene. Du har kollegaer i hele Nordland.

– Vi har et veldig bra miljø. I løpet av en dag kjører vi forbi hverandre, og når vi har tid stiller vi oss opp og snakker. Det er så klart ikke som i en vanlig jobb, men vi omgås mye i kortere perioder i løpet av en dag, sier Chooly.

Hawar Chooly foran sin taxi forteller om gode dager på jobb.

Hawar Chooly forteller om gode dager på jobb. Foto: Drone Nord

– Alle kjenner alle, og du har folk rundt deg, legger Jensen til.

Å være taxisjåfør handler ikke kun om å frakte kunder fra A til B. Det skjer før og etter en tur, er like viktig som selve turen.

– Jeg får treffe alle typer mennesker rundt hele regionen. Jeg vet ikke hvem eller hvor jeg skal kjøre, og det liker jeg, forteller Hansen.

En jobb for deg?

En fri arbeidsplass, hvor du selv kan bestemme hverdagen, slik beskriver de tre jobben som taxisjåfør.

­– Du kan jobbe så mye eller lite du vil, og det kan både være en fulltidsjobb og en ekstrajobb. I tillegg er det muligheter for deg som ønsker å jobbe deg oppover, og starte egen bedrift. Her i Nordland Taxi er det mange som ønsker å hjelpe og løfte frem andre, forteller Jensen.

– Taxiyrket passer ikke for alle, men man må prøve seg frem og se. For oss som kjører taxi er det mer en hobby enn en jobb – vi elsker å kjøre, avslutter hun.

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.